تریدرهای ایرانی چگونه باید در بازار فارکس ثبت نام کنند؟
توسط
2022-01-08بازار فارکس چیست؟
شاید اسم بازار فارکس به گوش شما خورده باشد و قصد ورود به این بازار را داشته باشید. اما بهتر است بدانید که این بازار، صرفا مناسب افرادی است که دانش کافی داشته و قدرت ریسک بالایی داشته باشند. اگرچه این بازار به اندازهای بزرگ است که روزانه میلیاردها دلار تراکنش مالی داشته باشد، اما ممکن است در یک چشم به هم زدن، تمام سرمایهی شما را ببلعد. بنابراین، تنها زمانی وارد بازار فارکس شوید که مطمئن هستید که دانش کافی را داشته و علاوه بر آن، تنها با میزانی از سرمایهتان وارد Forex شوید که امکان از دست دادن آن را داشته باشید. هر کجا که نوسانات زیاد باشد، هم فرصت مناسبی برای کسب درآمد ایجاد میشود و هم ممکن است که سرمایهی فرد به طور کلی از بین برود. حال که از ریسکهای آن مطلع شدید، اجازه دهید در خصوص این بازار و چیستی آن، توضیحات بیشتری ارائه کنیم.
بازار فارکس زمانی ایجاد گردید که تجارت جهانی شکل گرفت و کشورهای مختلف، با یکدیگر تبادلات تجاری انجام دادند. هنگامیکه که یک شرکت آلمانی با یک شرکت آمریکایی وارد قرارداد شود، باید نرخ یورو (واحد پول آلمان و اروپا) در مقابل دلار آمریکا مشخص شود تا میزان تراکنش مالی مورد نیاز، برای هر دو شرکت مشخص شود. برای مثال، فرض کنید که شرکت خودرو سازی جنرال موتورز آمریکا قصد دارد که قطعهای (مثلا کامپیوتر خودرو) را از شرکت زیمنس آلمانی خریداری کند. واحد پول در آمریکا، دلار بوده و در آلمان، یورو است. بنابراین، شرکت جنرال موتورز به ازای هر قطعه، چند یورو باید به زیمنس پرداخت کند؟! این سوالی بود که باعث شکل گیری بازاری به نام فارکس شد. در بازار فارکس، تمامی رکوردهای معاملاتی ثبت شده و با توجه به عرضه و تقاضا، ارزش ارزهای مختلف در برابر یکدگیر تغییر خواهد کرد.
در حقیقت، بازار فارکس یک مکان فیزیکی یا شرکت نبوده، بلکه به مجموعهی اطلاعات ثبت شده از تراکنشهای مالی کلان (در سطح دولتها و صنایع) گفته میشود. هرگاه یک شرکت بزرگ آمریکایی قصد داشته باشد تا حجم بسیار زیادی کالا از آلمان وارد کند (باید دلار را به یورو تبدیل کرده و به حساب شرکت آلمانی پرداخت کند)، باعث خواهد شد که ارزش یورو در مقابل دلار افزایش یابد. حال این اتفاق را در سطح کشوری در نظر بگیرید. قراردادهای بانکی، توافقنامهها بین کشورهای مختلف، صنایع، سرمایهگذاران و ... همگی بخشی از این عرضه و تقاضا هستند که باعث تغییر نرخ برابری ارز کشورهای مختلف نسبت به یکدیگر خواهند شد.
آیا فقط جفت ارز در بازار فارکس وجود دارد؟
بله، در بازار فارکس، فقط جفت ارزها معامله میشوند. اما شاید شنیده باشید که در این بازار، امکان خرید سهام شرکتها یا رمزارزها وجود دارد. متاسفانه، این یک غلط رایج است که در بازار فارکس، امکان معاملهی کالای دیگری به جز جفتهای ارزی وجود دارد. در حقیقت، بروکرهایی که امکان معامله برروی دارایی اصلی فارکس (جفتارزها) را ارائه کردهاند، سایر داراییها را نیز در قالب قراردادهای CFD (قرارداد آتی - فیوچر) ارائه کردهاند. فارکس ترجمه دو لغت Foreign Exchange یا همان تبدیل ارز خارجی است، بنابراین، طبیعی است که فقط مربوط به تبدیل ارز کشورها، یا همان جفت ارز باشد. اما همانطور که گفته شد، تعمیم دادن بازار فارکس به دامنهی خدمات بروکرها و کارگزاریهای فارکس، به غلط انجام گرفته است.
در فارکس چه چیزی معامله میشود؟
بروکرهای فارکس، علاوه بر ارائهی جفت ارزها، داراییهای دیگری را نیز برای خرید و فروش ارائه کردهاند. این داراییها در غالب قرارداد سی اف دی Contract For Difference (قرارداد مابه ازای تفاوت) ارائه شده است. هنگامیکه یک دارایی را از بروکر خریداری میکنید (مثلا خرید سهام تسلا از یک کارگزاری فارکس)، شما با بروکر وارد معامله شده و تنها چیزی که پس از بسته شدن قرارداد جابجا خواهد شد، اصل پول به همراه میزان تغییرات ایجاد شده در اصل قیمت دارایی است. برای همین نیز به این نوع قرارداد، قرارداد مابه ازای تفاوت یا همان CFD گفته میشود. هر چیزی که قیمت مشخص و جهانی داشته باشد، میتواند در لیست قرارداد آتی قرار بگیرد. فقط کافی است که این کالا، عرضه و تقاضای نسبتا قابل توجهی داشته باشد.
بروکرها اگرچه همواره به سرعت با شما وارد معامله میشوند، اما به دلیل داشتن کاربرهای بسیار زیاد، به سرعت طرف دیگر معاملهی شما را پیدا خواهند کرد. این بدان معنااست که در گام اول، بروکر معاملهی شما را با خود جوش داده، سپس تریدر دیگری را پیدا کرده تا طرف دیگر معامله شما شود. هنگامیکه بازار به اندازهی کافی بزرگ باشد، امکان پیدا کردن خریدار و فروشنده بسیار آسان خواهد بود. بنابراین، متوجه شدید که فارکس، یک مکان فیزیکی نبوده، بلکه دادههایی از روند تغییرات قیمت است. بنابراین، ثبت نام در فارکس به معنای ثبت نام در بروکر و استفاده از خدمات ارائه شده توسط آن است.
ثبت نام در بروکر
بروکرهای فارکس همانند کارگزاریهای بورس ایران بوده که پس از ثبت نام و احراز هویت، امکان خرید و فروش داراییها را برای کاربران خود فراهم میکنند. عموما ثبت نام فارکس شامل چند مرحلهی زیر است:
- انتخاب کارگزاری مناسب
- ارائهی نام و نام خانوادگی به همراه شماره موبایل و ایمیل
- تایید ایمیل و شماره موبایل (وارد کردن کد ارسال شده)
- ارسال مدارک هویتی به جهت احراز هویت کاربر
- ارسال مدارک محل سکونت به جهت احراز محل زندگی کاربر
این مراحل عموما در کمتر از چند دقیقه انجام شده و کاربر به سادگی یک حساب معاملاتی واقعی در فارکس ایجاد خواهد کرد. اما دقت داشته باشید که هر بروکری، بروکر امن و معتبر برای سرمایهگذاری نیست. در سالهای گذشته، بارها مشاهده گردیده که یک بروکر نامعتبر وارد بازار ایران شده، تبلیغات فراوانی کرده و سپس پول مردم را بالا کشیده و خداحافظی کرده است. برای اینکه با این مشکل روبرو نشوید، حتما مطمئن شوید که بروکر مد نظر شما، اعتبار و امنیت دارد. برای این کار، کافی است که به چند نکته دقت کنید. اول از همه، مطمئن شوید که شماره ثبت صحیحی داشته باشد و سپس رگولاتوری آن را بررسی کنید.
اگرچه رگولاتوریهای معتبری همانند CySec مانع از فعالیت کارگزاری در ایران میشود، اما بسیاری از بروکرهای معتبر در سطح جهان، یک شعبهی جدیدی را در مناطق آزاد تجاری جهان تاسیس کرده و سپس یک رگولاتوری مستقل از مدل آفشور برای آن دریافت میکنند. اگرچه اعتبار و سختگیری رگوله آفشور (بر عملکرد کارگزاری) کمتر از رگولههای معتبر جهانی است، اما داشتن آن، بهتر از نداشتن آن است. در مرحلهی آخر نیز باید به سن و سابقهی کارگزاری در حوزهی فارکس دقت کنید. با در نظر گرفتن تمامی این نکات، مطمئن خواهید بود که کارگزار درستی را انتخاب کردهاید و میتوانید با خیال راحت، وارد بازار فارکس شوید.
ویژگی های بروکر معتبر
تا بدینجا به شما گفتیم که برای ثبت نام در بازار فارکس حتما باید ابتدا یک کارگزاری معتبر انتخاب کنید. حال نوبت به آن رسیده که ویژگیهایی را در نظر بگیریم تا علاوه بر امنیت سرمایه، درآمد خوبی را نیز از بازار کسب نماییم. بروکرهای فارکس، خدماتی را به کاربران خود ارائه داده و در ازای آن، کارمزد دریافت میکنند. کارمزد بروکرها به سه شکل اسپرد، کمیسیون و نرخ بهره لحاظ شده و نه تنها در میان بروکرها متفاوت است، بلکه در حسابهای مختلف یک کارگزاری نیز، میزان این کارمزدها متفاوت تعیین میشود. از آنجاییکه تریدرهای فارکس هر کدام سبک و استراتژی معاملاتی متمایزی داشته، بروکرها، حسابهای معاملاتی متنوعی را در اختیار مشتریان خود قرار میدهند. برای مثال، بروکری ممکن است یک حساب را با اسپرد ثابت ارائه کرده و حساب دیگر را از مدل اسپرد شناور ارائه نماید.
آنچه که مسلم است، شما باید بروکری را انتخاب کنید که:
- تنوع داراییهایش خوب باشد
- آموزش رایگان ارائه کند
- تیم پشتیبانی قدرتمند فارسی زبان داشته باشد
- روشهای واریز و برداشت ریالی ارائه کرده باشد
- پلتفرمهای معاملاتی متنوعی ارائه دهد
- سرعت پلتفرمهای آن بالا باشد
- میزان کارمزدهایش کم باشد
اگرچه انتخاب بهترین بروکر، کار دشواری است، اما به هرحال با بررسیهای انجام شده توسط افراد باسابقه در این بازار، نهایتا باید یکی از هفت بروکری که اکثرا نیز آن را میشناسند، انتخاب نماییم. بهتر است که شما، خودتان مطمئن شوید که کدام بروکر انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. اما به طور کلی، در حال حاضر در بازار ایران، بروکرهای آی تی بی اف ایکس، آلپاری، ارانته، روبو فارکس، آی اف سی مارکتز، آمارکتس، فیبو گروپ، جاست فارکس و ... بروکرهای معتبری هستند که میتوان با خیال راحت از خدمات آنها استفاده کرد.